Festival vína 2019

Aktuálně

Festival vína slaví 600 let Tábora výletem do podzemí i premiérou Bobulí3

Inzertní časopis...: Vino

Největší  tuzemský gastro festival, Táborský festival vína, jídla a kultury, zahájí 24. února Divadlo Járy Cimrmana s hrou Blaník. Od té doby na jeho návštěvníky čeká přes 50 akcí spojených s vínem, pokrmy a kulturou. Festival se také připojí k oslavám 600 let založení Tábora a dvakrát vezme milovníky vína na putování po táborských historických sklepeních za vínem.

První výlet po sklepech se koná v sobotu 7. března a nabídne to nejlepší z Dunajovských kopců, návštěvníky středověkých sklepení tak čekají vinaři jako Volařík, Šebesta, Mlýnek, Kadrnka, Baláž, Mikrosvín a další. Druhé putovaní se uskuteční v sobotu 4. dubna a zaměří se na to nejlepší z prestižní soutěže Salon vín. 

"Obě putování nabídnou dvanáct zastávek a pokaždé návštěvníci objeví nové sklepy i vína. Těch budou moci ochutnat přes 120 druhů.  V ceně vstupenky je sklenička a kapsička na ni, ochutnávky, minerální voda, mapa se sklepy, komentovaná prohlídka táborského podzemí i afterparty s kapelou Napříč a vinaři," láká ředitel festivalu Jiří Blafka.

Na Táborském festivalu vína nepřijdou lidé také o oblíbenou Velkou ochutnávku vín.  Sál Hotelu Palcát bude 21. března opět nabitý víny od 20 předních vinařů Moravy i Čech. Návštěvník ochutná na stáncích přes 200 vzorků vína, stejně jako je to při moravských koštech.

Vadné víno? Ne!

Pro ty, kteří se chtějí o vínu něco dozvědět a chtějí ho umět poznat a ochutnávat, je připraven degustátorský kurz s letošním vítězem ankety Sommeliér roku, profesorem Kamilem Prokešem."Pro studenty gastronomických oborů pak festival připravil zvýhodněné vstupenky. Chceme, aby v restauracích pracovali lidé, kteří například poznají, když je víno vadné," dodává Blafka.

Butiková vinařství pak lidé okoštují na dílčích degustacích, ať už sólově, nebo v kombinaci s pokrmy. Ty uvaří ti nejlepší kuchaři. Festival chystá například napínavý kuchařský duel, v němž se utkají čeští kuchařští olympionici Martin Svatek a Martin Pudil. Kuchaři z Thiru chystají  třeba pokrmy na ohni či hravou, zábavní večeři s detektivkou , Terasa Jordán pak připraví asijskou kuchyni či vegetariánskou mánii.  Ani letos nechybí večeře s víny a muzikou, a to s moravskou cimbálovou i americkou jazzovou.  Vše samozřejmě snoubené s víny. A myslí se i na dětské či nealko degustace s limonádami.

"Lidé letos festivalové zážitky hojně nakupovali jako dárky, a tak je většina akcí vyprodaná. Nenechal bych si však ujít degustaci s vítězi soutěže Salon vín, snoubení vín a pokrmů ze sýrů, nebo nejlepší vína z Hustopečska se sommeliérkou Dášou Fialovou," říká Jiří Blafka.

Návštěvníci nepřijdou ani o kulturní zážitky.Kromě Divadla Járy Cimrmana festival potěší milovníky divadla Jaroslavem Duškem se všemi Dohodami i besedou,  přijede Petr Nárožný se Simonou Stašovou a hrou Poslední ze žhavých milenců či Ondřej Vetchý s hrou Prahy!!!  Hudbou osvěží písničkář Pokáč nebo zpěvák Dan Bárta s Illustratosphere a novou deskou Zvířený prach. Novinkou pak bude premiéra filmu Bobule3, na níž návštěvníci ochutnají vína z filmu a potkají se s tvůrci i herci filmu.

Více o programu a vstupenkách se dozvíte na webu www.festival-vina.cz , kde je novinkou blog, facebooku @festivalvin nebo instagramu #taborsky_festival_vina. 

Kontakt pro média:

David Peltán
604 974066
peltan@centrum.cz
 #davidpeltanphoto, @peltandavid

Tiráž

Nejnovější vydání
297 / 3 / 2020

Datum tisku
2. 3. 2020

Termín distribuce
4. - 6. 3. 2020

Počet inzerátů
81 plošných, 
229  řádkových

Počet stran 16

Rezervace firemní inzerce
do dubnového vydání
přijímáme do 25. 3. 2020

Řádkové inzeráty
do příštího vydání
podávejte do 27. 3. 2020

Dubnové vydání vyjde
2. - 6. 4. 2020